Izrael dao helikoptere Jordanu zbog Islamske države

Izrael je dao Jordanu helikoptere tipa „kobra“, kojima su ga snabdele Sjedinjene Američke Države, da pomogne Hašemitskoj kraljevini u odbrani od pobunjeničckih pretnji na sirijskoj i iračkoj granici, rekao je juče jedan američki zvaničnik Rojtersu.

Taj potez odobrio je Vašington, koji je obezbedio remont letelica pre nego što su uključene u postojeću jordansku „kobra“ flotu, rekao je taj anonimni zvaničnik. On je objasnio da su helikopteri namenjeni za pojačanje bezbednosti na granici.
Na pitanje koliko je “ kobri“ dato Jordanu odgovorio je „oko 16“, dodavši da su neke korišćene za rezervne delove.

Jordanski i izraelski zvaničnici odbili su da bilo šta komentarišu o predaji helikoptera inciranoj lane, a isto je postupio i Pentagon.
Izrael, Jordan, Saudijska Arabija i Irak su ove nedelje bili domaćini sekretaru za odbranu SAD Eštonu Karteru, koji je nastojao da ih uveri u uspeh regionalne borbe protiv Islamske države i podršku svoje zemlje nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma s Iranom.
Izrael je imao dve eskadrile od kojih se svaka sastojala od 30 letelica, čiji je cilj bio da pružaju podršku kopnenim snagama nadgledanjem iz vazduha, kao i vatrom iz automatskog oružja i raketama i da budu dovoljno okretni da izbegnu rakete zemlja-vazduh.
Jedna eskadrila je rashodovana sredinom 2000-tih godina, a druga 2013,
jer su izraelskim vazduhoplovnim snagama više odgovarali jači „apači“ helikopteri, kojima su ih, takođe, snabdele SAD, a pojačana je i uloga bespilotnih letelica.
Jordanske vazduhoplovne snage imaju 25 „kobri“, sudeći po podacima Međunarodnog instituta za strateške studije sa sedištem u Londonu.  (blic)