Nema leka za slomljeno srce

Slomljeno srce

Naučnici: Nema leka za slomljeno srce

OSIGURANJE ŽIVOTA UNIQA,MERKUR,GRAWE,WIENER 0695497340

Sindrom slomljenog srca nije samo fraza iz ljubavnih romana, već medicinski problem stručnog naziva Takocubo stresna kardiomioapatija (TSM). Veruje se da TSM nastaje zbog naglog lučenja adrenalina u stresnim situacijama, a naučnici kažu da, za razliku od onoga što se dešava u ljubavnim romanima, vreme ne uspeva da izleči sve.

Foto: Freeimages.com
Foto: Freeimages.com

Tim istraživača sa Univerziteta u Aberdinu je četiri godine proučavao sindrom i ustanovio da, uprkos onome što se ranije verovalo, zasad nema leka za „slomljeno srce“.

TSM je prvi put opisan u Japanu 1990. godine kao stanje koje nastaje nakon doživljenog ekstremnog stresa u različitim, teškim životnim situacijama, kao što su smrtni slučajevi u porodici, gubitak prijatelja ili najbližih, ali i bolni raskidi.

0SIGURANJE ŽIVOTA 0695497340

Ljudi koji pate od TSM, bolesti koja više pogađa žene, osećaju bolove u grudima slične onima koji prethode srčanom napadu, brže se umaraju i ne podnose dobro fizičku aktivnost. Ipak, uobičajene provere kardiovaskularnog sistema ne pokazuju

Opširnije: Slomljeno srce

B92 22.03.15

Da li je ovo nova bolest savremenog doba?

Mnogi mladi muškarci širom sveta svakodnevno narušavaju svoje zdravlje novom vrstom opsesije – ekstremnim vežbanjem.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prvi put u istoriji rezultati naučnih istraživanja pokazali su da stopa muškaraca opsednutih fizičkim izgledom raste mnogo brže od stope pripadnica lepšeg pola.

Iscrpljivanje prekomernim vežbanjem, pročišćavanje organizma ekstremnim metodama, izgladnjivanje ili kompulzivno prejedanje samo su neki od načina na koje se muškarci širom sveta suočavaju sa pritiskom da budu fizički privlačni.

“Mišićna dismorfija kod muškaraca u današnje vreme opozit je anoreksiji koja se češće javlja kod žena”, navodi Skot Grifits, profesor Univerziteta u Kvinslendu.

“Mladi muškarci nisu u stanju da objektivno procene veličinu svojih mišića. Oni uvek žele da su im mišići veći, nikad im nije dovoljno. Polovina muškaraca koji pate od mišićne dismorfije iz očajanja će posegnuti za steroidima”, dodaje Grifits.

U Australiji je do sada registrovano preko 300 000 slučajeva poremećaja u ishrani kod muškaraca, a dosadašnja istraživanja pokazala su da polovina pacijenata u nekom trenutku pokuša da izvrši samoubistvo.

“Često se dešava da mentalna i emocionalna bol koju ova bolest nosi navede pacijenta da sebe povredi. Želja za savršeno izvajanim telom kod nekih muškaraca može da postane okidač za brojne poremećaje u ishrani, poremećaje u vezi sa fizičkom aktivnošću, kao i poremećenu percepciju mišićne mase”, izjavila je Kristin Morgan, direktor fondacije “Butterfly”, posvećene borbi protiv poremećaja u ishrani.

Jubilej D.C. Jarvis

Bolesti kod životinja

Ko je na mreži: 16 gostiju i nema prijavljenih članova