Rusija priznala pasoše Kosova

Rusija će ubuduće u nekim slučajevima dozvoljavati ulaz sa kosovskim pasošima. Dačić kaže za “Blic” da je ruski stav o statusu Kosova nepromenjen.

Ambasada Rusije u Beogradu saopštila je juče da će ulaz sa “pasošima takozvane Republike Kosovo na teritoriju Ruske Federacije biti moguć samo u posebnim slučajevima i zbog učešća na sportskim događajima pod okriljem Međunarodnog olimpijskog komiteta ili međunarodne sportske federacije”.

Inače, ruska ambasada se o kosovskim pasošima oglasila tek pošto je preksinoć na Tviteru zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi napisao da je “posle 15 godina Rusija priznala pasoše Kosova kao validni dokument”. “Spasibo Rosija”, poentirao je Seljimi.
Ambasada je pojasnila ovaj korak Moskve navodom da ulazni pečat neće biti “udaran” u pasoš, već će se dodavati u obliku specijalnog formulara – umetka u pasoš. Kako se dodaje, Rusija je to uradila kao i niz drugih zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.
– Ulaz sa pasošima takozvane Republike Kosovo na teritoriju Ruske Federacije moguć je samo u slučajevima koji se temelje na ispunjavanju međunarodnih obaveza Ruske Federacije u svojstvu strane-primaoca događaja, koji se organizuju preko multilateralnih struktura, čiji je član ili učesnik takozvana Republika Kosovo – navode iz Ambasade.
Kako dodaju, ulaz sa pasošima “Republike Kosovo” u Rusiju dozvoljen je i zbog učešća “njenih predstavnika u sportskim događajima koji se održavaju u Rusiji pod okriljem relevantnih međunarodnih sportskih federacija”.
– U drugim svrhama procedura ulaza lica sa kosovskim pasošima na teritoriju Rusije se ne menja. Dakle, ovaj ulaz nije moguć – navode u Ambasadi.
Kako srpski šef diplomatije Ivica Dačić kaže za “Blic”, na ovaj potez Rusija je bila obavezna.
– Ovo nije uvod u priznavanje kosovskih dokumenata. To je, nažalost, posledica prijema Kosova u MOK i svi to moraju da poštuju. Ruski stav o statusu Kosova ostaje nepromenjen – poručuje Dačić.

 

Moskva će biti sve mekša
– Sigurno je da će Rusija praviti sve više izuzetaka tamo gde ima interes kada je reč Kosovu. Ne bi me iznenadilo ni da uskoro dođe do otvaranja kancelarije Rusije u Prištini, baš kao što je učinila Kina. Ne očekujem brzo rusko priznavanje nezavisnosti Kosova, ali to će svakako biti deo u trgovini oko nove rezolucije u SB UN. Rusi će tada trgovati sa Amerikancima, a ne sa Kosovom ili Srbijom. Tamo gde imaju interes, oni će praviti izuzetke – kaže za „Blic“ Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.  (Blic)