Tikrit oslobođen od islamista

Irački premijer Hajder al Abad objavio je danas da je Tikrit oslobođen od džihadista Islamske države (ID), posle višenedeljne najveće operacije otkako je ID u ofanizivi prošlog juna zauzela velike delove Iraka.

Irak Tikrit

Operacija oslobađanja Tikrita trajala više nedelja | Foto: Profimedia

Abadi je proglasio oslobođenje Tikrita i čestitao iračkim bezbednosnim snagama i dobrovoljcima na toj istorijskoj prekretnici, prenosi AFP informaciju sa premijerovog tviter naloga.
Premijer je, kako se navodi, mislio na savezničke paravojne pretežno šiitske jedinice koje su igrale važnu ulogu u tim borbama.
„Iračke snage su stigle do centra Tikrita, podigle iračku zastavu i sada čiste grad“, izjavio je premijerov portparol Rafid Džaburi za francusku agenciju.
Ipak, za sada, nije jasno da li je otpor džihadista ID u tom iračkom gradu „u potpunosti okončan“ da bi došao na red ogroman izazov – podmetnuti eksploziv po putevima i kućama.
Irački vojnici, policija i pripadnici jedinica Narodne mobilizacije – paravojnih snaga kojima dominira šiitska milicija, počeli su bitku za Tikrit, glavnom gradu provincije Salahedin, 2. marta.
Vazdušni napadi koalicionih snaga koji su počeli prošle srede, razgnevili su pripadnike šiitskih milicija, koji su optužili Vašington da pokušava da im otme pobedu za Tikrit.
Koalicija je saopštila da je izvela tri vazdušna udara u području Tikrita, u nedelju i ponedeljak, navela je francuska agencija.  (ALO)